Schaf de verjaringstermijn op seksueel geweld

Primaire tabs

Toen Ine, onze nationaal secretaris, haar verhaal vertelde werden wij stil. Stil van verdriet. Stil van onbegrip.

Teken nu de petitie én laat ons de verjaringstermijn op seksueel geweld schrappen. Omdat een kind/jongere/volwassene dit heel zijn/haar leven zal meedragen. Die pijn verjaart niet...

Link naar de petitie: https://petitie.be/petitie/opheffing-verjaringstermijn-op-seksueel-geweld

 

 

Dit is het verhaal van Ine:

Gisteren ontmoette ik J. Een prachtige jongeman met een sterk verhaal en een missie. Zijn vraag is simpel en terecht: Schrap de verjaringstermijn op seksueel geweld.

Waarom deel ik dit en waarom nu? Omdat ik een jonge mama ben met een gelijkaardig verhaal en dezelfde missie. Omdat ik dit jaar zelf tegen die verjaringstermijn ben aangelopen.

In januari van dit jaar vond ik de moed om klacht neer te leggen tegen de man die me doorheen mijn hele jeugd gemanipuleerd en misbruikt heeft. Niet uit wrok, niet om aandacht, maar omdat ik signalen opving dat hij nog steeds niet veranderd was en al die jaren een potentieel gevaar was gebleven voor andere kinderen.

In juni van dit jaar kreeg ik het harde verdict: “Dankjewel om klacht neer te leggen. Je hebt er goed aan gedaan. We moeten de zaak wel seponeren omwille van verjaring.”

Als slachtoffer van seksueel misbruik heb je namelijk tot je 33e verjaardag om je shit bij elkaar te rapen en klacht neer te leggen. Ik was 33 en 10 maanden.

Mijn zaak is duidelijk: een slachtoffer, een dader én een bekentenis van iemand die naar mijn mening nog steeds een potentieel gevaar is voor de kinderen van vandaag. Mijn kinderen, jouw kinderen, je kleinkinderen, nichtjes, neefjes … Wie dan ook. Als ze maar jong zijn en hun mond kunnen houden.

Desondanks kan niemand hem tegenhouden. Omwille van een cijfertje in de wet. Laat ons dat cijfertje weghalen en de verjaringstermijn afschaffen. Laat het slachtoffer bepalen wanneer hij of zij klaar is om klacht neer te leggen in plaats van een stoffig document.

Kan jij iets betekenen in dit verhaal? Absoluut! Teken de petitie van J. en toon aan onze leden van de Kamer van Volksvertegenwoordigers dat je dit voorstel steunt.

Standpunt categorie: