Jongsocialisten steunen Benoit Hamon als Frans presidentskandidaat en vragen sp.a kleur te bekennen.

Primaire tabs

Op 23 april en 7 mei kiezen de Fransen een nieuwe president. Benoit Hamon, de kandidaat van de socialistische partij, geniet de steun van de Vlaamse Jongsocialisten. Hij is recht door zee en maakt duidelijke linkse keuzes op basis van vernieuwende ideeën. Het is hoog tijd dat ook sp.a kleur bekent en deze socialist haar onvoorwaardelijke steun toezegt.

In deze Franse verkiezingsstrijd kunnen we niet anders dan mee op de kar springen. We begrijpen dan ook niet dat sp.a geen kant wil kiezen. De PES (de Europese koepelpartij), de fractie in het Europees parlement en de SPD (de Duitse socialisten) kunnen dat nochtans wel. Hamon gaat terug naar de roots van het socialisme, met een blik op de toekomst en de voeten in de realiteit. Hij is geen establishmentfiguur en gaat duidelijk voor rode inhoud, op basis van vernieuwende concepten.

 We merken een duidelijke revival in de wereld. Na Portugal en Spanje, maar ook Bernie Sanders en Jeremy Corbyn is er nu ook Benoit Hamon in Frankrijk. Hij focust op zij die het moeilijk hebben en op de toekomst, op de jongeren. Ze steunen op een echte beweging van onderuit en gaan in tegen het establishment in hun partij. Het jaar 2017 is een cruciaal verkiezingsjaar. Indien Hamon het haalt in Frankrijk, en Martin Schulz de Duitse kanseliersverkiezingen in het najaar goed afrondt, dan kan er een nieuwe linkse en progressieve motor heel wat ten goede veranderen in Europa.

 Hamon walks the talk. Dat vragen we nu uitdrukkelijk ook van sp.a. Je kan niet aan de ene kant zeggen dat de PVDA in Nederland slachtoffer van hun eigen liberaal beleid zijn, en aan de andere kant de deur openlaten voor iemand als Emmanuel Macron, die die strenge kapitalistische visie net belichaamt. 

Standpunt categorie: