Van taxshift naar noshift; noshit?

Primaire tabs

Hoe Michel I fiscale rechtvaardigheid in de vuilbak kieperde

De Jongsocialisten reageren verbolgen op de plannen van de regering Michel I. “Deze taxshift bevat geen verschuiving van lasten van de lage- en middenklasse naar grote vermogens en multinationals: een noshift dus,” zegt Aaron Ooms, voorzitter Jongsocialisten. “Fiscale rechtvaardigheid is volledig zoek.”

De Jongsocialisten reageren verbolgen op de begrotingsvoorstellen van Michel I en betreuren dat de regering niet koos voor fiscale rechtvaardigheid. Integendeel: “De regering heeft niet de kans gegrepen maatregelen te nemen waar nochtans een maatschappelijk draagvlak voor is, zoals de hervorming van het systeem rond bedrijfswagens en de notionele intrestaftrek,” zegt voorzitter Aaron Ooms. “Ze heeft haar rechtste taboes niet durven doorbreken en het zijn de toekomstige generaties en de doorsnee Vlaming die hiervoor mogen opdraaien.”

De fameuze taxshift is op een noshift uitgedraaid. De Jongsocialisten pleiten voor een drastische fiscale hervorming waarbij vermogenden en multinationals hun fair share meebetalen.  “Die speculatietaks leidt alleen wat de aandacht af, maar kan onmogelijk een verschuiving genoemd worden,” aldus Aaron Ooms.

Easy targets 

“Het is verdomd gemakkelijk om BTW op elektriciteit te verhogen als zogezegde stimulans om minder te verbruiken, terwijl we allemaal weten dat dit dient om het begrotingsgat te dichten door in de portemonnee van de mensen te zitten.”

In de plaats pleiten de Jongsocialisten voor een doortastende ecofiscaliteit die, zonder ongelijkheid in de hand te werken, duurzaamheid stimuleert via prikkels om ongezonde en milieuvriendelijke gedragingen drastisch te wijzigen.

“Wij vinden deze taxshift een doorn in het oog van iedereen die ’s morgens opstaat, gaat werken, en netjes zijn belastingen betaalt. De massa moet nog maar eens een belastingverhoging slikken, terwijl de grote vermogens en multinationals buiten schot blijven. Dit maakt ons land niet alleen ongelijker, maar creëert geen toekomstvisie op een eerlijkere en duurzamere samenleving. Fiscale rechtvaardigheid is volledig zoek.”