Opinie: werkcheques voor laaggeschoolde jongeren

Primaire tabs

Jongsocialisten lanceerde een opiniestuk als reactie op het voorstel van Minister van Werk Monica De Coninck omtrent de werkcheques voor laaggeschoolde jongeren. Hieronder kan je het volledige opiniestuk terugvinden!
Jongsocialisten juicht de werkcheques voor laaggeschoolde jongeren van Minister van Werk Monica De Coninck toe, maar waarschuwt dat losse maatregelen niet voldoende garanties bieden voor alle jongeren die al sinds de start van de crisis zonder job zitten of van het ene onzekere statuut naar het andere gaan.

Wie een jongere zonder middelbaar diploma aanneemt, zou via het voorstel van Monica De Coninck op een eenvoudige manier kunnen gebruik maken van de voordelen die nu al bestonden. Niet alleen is de aanvraag vereenvoudigd, ook de voorwaarden voor de werkzoekenden zijn realistischer, namelijk jonger dan 30 jaar zijn en zes maanden op zoek zijn naar een job. Daarmee zouden 15.000 jongeren kans maken op een deftige job. Aan het mini- of flexi-job systeem dat onmogelijke eisen stelt aan werknemers voor een erbarmelijk loon doen we terecht niet mee. Dit zou dus een goede oplossing zijn voor de jongeren die vandaag op de arbeidsmarkt terecht komen zonder diploma.

Toch wil Jongsocialisten erop wijzen dat deze maatregel de werkcrisis van de jongeren niet oplost. Allerlei perverse effecten doen zich immers voor. 23% jongeren zonder job, hooggeschoolden die jobs van laaggeschoolden uitvoeren waardoor die groep het nog moeilijker heeft, jongeren in studierichtingen of jobs die ze helemaal niet graag doen. Jongeren die gratis werken om toch maar wat ervaring op hun cv kunnen zetten, of in allerlei statuten die hen niets van zekerheid bieden ... Dit vraagt om een gediversifieerder en een duurzamer plan. Creatie van jobs kan je niet los zien van het onderwijs en de heersende mentaliteit op de arbeidsmarkt.

Het is al lang bewezen dat ons onderwijssysteem niet werkt voor iedereen. Jongeren maken (nog) niet altijd de juiste studiekeuze in het middelbaar onderwijs en eventueel later in verdergezette studies. Richtingen zijn niet altijd even praktijkgericht. Het grote aantal schoolverlaters zonder diploma bewijst dat we niet langer kunnen wachten met ons onderwijs te hervormen. De betaalde stages voor pas afgestudeerde jongeren zijn in dat verhaal ook maar een matige oplossing: ze komen niet aan iedereen tegemoet en de Vlaamse regering doet er niets mee. Interessante stages in elke studierichting op elk niveau geven ervaring en zin om verder te doen.

Bovendien is het afwachten op de reacties van de ondernemers. Zullen zij de cheques gebruiken waarvoor ze dienen en jongeren zonder diploma echt een volwaardige job geven? Dit mag niet een middel worden om nog maar eens een precair statuut in het leven te roepen. Jongeren zijn geen werkkrachten die gebruikt kunnen worden als goedkope tijdelijke oplossingen.

Sanne Doms
Voorzitter Jongsocialisten