Jongsocialisten roepen lidstaten op om netneutraliteit te waarborgen

Primaire tabs

Brussel, 2 maart 2015 - De Jongsocialisten tekenen samen met Europese politieke jongerenorganisaties een manifesto waarbij ze de Raad van de Europese Unie oproepen om netneutraliteit te waarborgen. De Raad buigt zich woensdag over de Telecom Single Market richtlijn waar het voorstel op tafel ligt netneutraliteit wordt afgezwakt.

De richtlijn werd goedgekeurd in het Europees Parlement met een meerderheid die zich achter netneutraliteit schaarde. Dat voorstel is vervolgens naar de Raad gegaan en wordt woensdag 3 maart met grote waarschijnlijkheid gestemd. Gelekte documenten tonen aan dat de er in de Raad een voorstel op tafel ligt waarin netneutraliteit sterk wordt afgezwakt. Ze pleiten onder meer voor uitzonderingen voor ‚gespecialiseerde diensten’.

„Dit is zorgwekkend” zegt Jongsocialisten voorzitter Aaron Ooms. „In de gelekte tekst wordt de definitie van netneutraliteit verwijderd en vervangen tot ‚het doel van netneutraliteit’. Zonder een sluitende omschrijving staat het principe dat internetverkeer voor iedere gebruiker gelijk moet zijn op de helling.”

In mensentaal wil dit zeggen dat internet providers kunnen beslissen welke websites je bezoekt. „Je laat je gsm toch ook niet beslissen wie je belt? Met dit voorstel zetten we de onafhankelijkheid van het internet op losse schroeven. Internet providers kunnen zo bijvoorbeeld automatisch betalingen accepteren voor diensten zoals Netflix, in ruil voor het vertragen of zelfs blokkeren van concurrente diensten. Verschillende internetdiensten in Europa zijn nu al bezig met zulke constructies op te zetten om inkomsten te verhogen. Dat kan niet. Veel jongeren in heel Europa, of ze nu links of rechts zijn, zijn hier erg bezorgd om.”

In het manifest roepen de organisaties op om de onafhankelijkheid en toegankelijkheid van alle gebruikers en diensten van het internet te waarborgen. Het vertragen of blokkeren van specifieke websites vergt bovendien een monitoring van elke internet gebruik (‚Deep Package Inspection’) wat een inbreuk is op de privacy. „De Raad moet een duidelijke definitie van netneutraliteit opnemen om zo de toegankelijkheid voor iedereen van het net te waarborgen.”

„Vorige week schaarden de Verenigde Staten zich ook achter netneutraliteit. De VS is het derde land dat de netneutraliteitswet invoert, na Chili en Nederland. Je zou toch verwachten dat de Europese Unie hierin ook een pionier is?” aldus Aaron Ooms.

Meer info:
Aaron Ooms
+32 499 61 55 73