De magneet IS: Syriestrijders en Islamitische Staat

Primaire tabs

In samenwerking met Curieus organiseren we tijdens het Festival van de Gelijkheid een boeiend debat rond de Islamitische Staat, en wat westerse jongeren drijft om zich hierbij aan te sluiten.

Filmpjes van IS-strijders met een sappige West-Vlaamse tongval of Antwerps accent, we schrikken er nog altijd een beetje van. Volgens schattingen eind mei zouden al meer dan 12.000 mannen en vrouwen uit 81 landen in Syrië vechten. Daarbij vooral Arabieren, maar ook Britten, Fransen, Noren, Duitsers… en opvallend veel Belgen die de wapens opnemen. Met meer dan 350 IS-strijders spant België de kroon wat betreft het aantal foreign fighters per inwoner.

IS (Islamitische Staat) en de strijd in Syrië oefenen niet alleen een grote aantrekkingskracht uit op verloren jongeren met een crimineel verleden. Ook goed geïntegreerde jonge bekeerlingen gaan naar het Syrische front. Voor welke idealen vechten ze? Wat is er met onze samenleving aan de hand dat zoveel jongeren willen gaan strijden voor een islamitisch kalifaat?

De strijd tegen radicalisering staat vandaag bovenaan de agenda van de nieuwe regering. Maar die lijkt zich daarbij vooral te focussen op de terugkeerders. Vormen de Belgen die actief zijn bij IS per definitie een gevaar voor onze nationale veiligheid? Of overdrijven we het gevaar van terugkerende jihadisten? En ligt het kernprobleem niet vooral bij de radicalisering van jongeren zelf? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ze zich al helemaal niet aangetrokken voelen om de wapens op te nemen in een oorlog waarmee ze weinig te maken hebben?

Wat heeft IS te maken met de islam? Terreurorganisatie IS rechtvaardigt haar handelen volgens de koran. Maar volgens de islamkenners gebruiken ze daarbij nogal ongegeneerd selectief knip-en-plakwerk uit de heilige boeken. In hoeverre teert de groepering verder op de steeds groter wordende frustratie in het Midden-Oosten? Het Westen heeft een verpletterende verantwoordelijkheid, want maakt met haar tussenkomsten in Irak, Libië, Palestina, Syrië een steeds grotere puinhoop van de regio. Waar ligt onze verantwoordelijkheid? Want ook België neemt deel aan de internationale coalitie tegen IS. Vormt IS een reeële bedreiging voor de westerse wereld? Ja, in zekere zin wel. Want het gedachtegoed van IS kan niet worden verbonden met het moderne leven waarop de westerse samenleving prat gaat. Maar hoe voorkomen we een steeds grotere radicalisering? Blijft voorkomen niet altijd beter dan genezen? Of bestrijden? Zitten we vast in een straatje zonder einde?

We gaan met dit debat over IS en Syrië voorbij aan de kreten en slogans. En de – bijzonder ingewikkelde – problematiek door de nodige genuanceerde bril bekijken. We doen dat met een panel waarop we verdomd fier zijn: Kader Abdolah (Perzisch-Nederlands schrijver), Jessika Soors (Arabist en islamoloog, onderzoeker bij de onderzoeksgroep History of the Fundamentals of Islam aan de KU Leuven), Brahim Laytouss (imam in Gent) en Yasmine Kherbache (Vlaams parlementslid sp.a). Gie Goris (MO*) modereert dit debat.

Inschrijven doe je via de website van het Festival van de Gelijkheid!

Straat: 
Vooruit
Plaats: 
Gent
Land: 
België
Datum activiteit: 
donderdag 11 december 2014 - 15:30 tot 17:00
Activiteitstype: